DIY enamelky

Už rok úspěšně odolávám enamelkám, tedy enamelovým ozdobám. Na co bych je potřebovala? Na zdobení přání mám přece perličky a kamínky. Když ony ty enamelky mají tak hezké syté barvy.

Shodou okolností jsem nedávno zabrousila na jeden anglicky psaný web, kde se o po domácku vyráběných enamelkách diskutovalo. Někdo si na folii nakape glossy accents a po uschnutí ho přemalovává laky na nehty. To mi přišlo zdlouhavé a pracné. Pak tam byl typ na nějaké pony beads, které když se strčí do trouby na správnou teplotu na správnou dobu, roztečou se a jsou z nich enamelky. Ale kde to u nás sehnat a tak jsem to pustila z hlavy. V pátek jsem pokukovala u nás v hračkářství po nějakém vhodném dárku pro syna a prodavačka mě upozornila, že mají akci na zažehlovací korálky a zrovna mají i nerůžové, tudíž i klučičí barvy. Tak jsem si jednu malou sadu vzala, že zkusím jestli by to staršího syna bavilo a pak mě napadlo, že když se rozpečou pod žehličkou co asi udělají v troubě.

Po oslavě jsem pár korálků vybrala, nahřála troubu a šup tam s nimi a ono to fungovalo.



Takže pokud máte doma zažehlovací korálky a chtěli byste si vyrobit vlastní enamelky, tady je postup s pár mými postřehy.

Troubu si nahřejte na 225 °C nebo ekvivalent. Na plech dejte kousek pečícího papíru a na něj postavte zažehlovací korálky dírkou nahoru v mírných rozestupech.


Když máte nahřátou troubu, vložte do ní plech. Já dávala na střední pozici. Doporučuji od trouby neodcházet a vydržet. Zhruba po 2 minutách se začnou korálky rozpékat a je jen na vás jak dlouho je tam necháte. Buď můžete mít korálky užší a vyšší nebo širší a placatější. Takhle vypadají zhruba po 3 minutách.



Po rozpečení vyndejte plech z trouby a doporučuji ihned opatrně stáhnout z plechu papír s enamelkami a nechat vychladnout na nějaké teplu odolné ploše. Pokud papír necháte na plechu, můžou vám enamelky ještě dojít a už nebudou tak pěkné. Takhle vypadají vychladlé, pekla jsem 3 minuty. Enamelky jsou krásně hladké a lesklé.



Přilepit je na projekt můžete gelovými tečkami, trochou glossy accents nebo herkulesu. 

Pokud necháte enamelky v troubě déle než zhruba 5 minut nebo vám dojdou na plechu vypadají pak takhle. Vršek je propadlý, vrásčitý a matný, světlejší barvy jsou spálené. Původní návod na pony beads uváděl 10-20 minut, takhle dlouho rozhodně nedoporučuji.



Je možné, že vaše trouba nebo korálky od jiného výrobce budou reagovat na jinou teplotu nebo jinak dlouhou dobu, proto na první várku doporučuji vyzkoušet opravdu jen malý vzorek nejlépe od každé barvy. Mě se první várka popálila a druhá už byla bez chybičky.






Přeji příjemné experimentování a budu ráda když se svými úspěchy či zkušenostmi podělíte v komentářích

P.S. Ještě malé experimentování s barvami

černobílé a hnědé oválky - 2 korálky postavené na sebe dírkou dolů
žluté se zelenou tečkou - žlutý korálek postavený dírkou dolů a do něj vložený uřízlý kousek zeleného korálku
zeleno-fialovo-modré - korálky jsem rozpůlila nožem a vždy první půlku položila na plocho obloučkem dolů a druhou půlku jiné barvy jsem dala obloučkem nahoru
lépe je to vidět na fotce před zapečením
všechny jsem pekla cca 5 minut na 225°C, aby se pořádně spojily

před upečením

Vaše zkušenosti:
- zažehlovací korálky z Ikei prý tak hezky nefungují nebo to chce víc trpělivosti se zkoušením

Komentáře

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem si ušila peněženku

Kraftove vanoce