Stužkalbum a jak na něj



Na Youtube jsem náhodou našla návod na něco co mě zaujalo. Video jsem si prohlédla a začala experimentovat. A tady je první „Stužkalbum“ neboli album na uchovávání stužek, krajek či washi pásek.




Pro ty, kteří by si rádi vyrobili něco podobného přináším návod s rozměry na album, které jsem tvořila já. Rozměry si pak můžete přizpůsobit dle svých potřeb.
 Budete potřebovat
- ozdobné papíry (buď 2 ks rozměru 12“x12“ nebo 3 klasické A4)
- tvrdší papíry, stačí rozměr A4 (já používám gramáž 270g/m2, počet podle toho kolik chcete mít listů pro stužky, děleno dvěma)
- krabici od sušenek, kaše, Granka, či od čeho se vám bude rozměrově líbit (nemusí být)
- tvrdší karton (v našem případě trochu větší než A4, používám zadní desku ze skicáků a bloků nebo stejný papír jako na listy dovnitř)
- průchodky
- dírkovač, kladivo, kleště na průchodky a nýtovadlo (kdo má Big Bite nebo podobný nástroj, který umí usadit průchodku uprostřed stránky, může tohle všechno vynechat)
- 2,5 metru voskované šňůrky
- větší dřevěný knoflík
- korálky nebo přívěsky (záleží na vás čím chcete zdobit)
- lepidlo v rolátku
- oboustrannou lepicí pásku
- pravítko
- tužku
- gumu
- knihařskou kost nebo nůž na dopisy
- nůžky nebo řezačku
- špendlíky


A můžeme začít.
 Krabici rozlepíme a odstraníme vše přebytečné. Potřebujeme 2 širší strany, v našem případě mají 12,5 cm na šířku a 20 na výšku, spojené hřbetem a ten má 5,5 cm. To jsou i rozměry hotového stužkalba. 


 Pokud krabici nemáte, nebo vyrábíte (jako já) víc alb o stejných rozměrech, vystřihneme si korpus z tvrdšího papíru nebo kartonu.


 Korpus dáme na chvilku stranou a z ozdobného papíru si vystřihneme 2 stejně barevné díly o rozměrech 14 x 23 cm na vnější desky, k nim z kontrastního papíru nebo s jiným vzorem vystřihneme pás 8 x 23 cm na vnější hřbet a dovnitř pak jeden celek o rozměrech 29 x 19 cm.


 Díly určené na vnější desky nalepíme na korpus tak, aby přesahy byly na všechny strany, jen na hřbetu ne. 


 Korpus otočíme na druhou stranu (to bude vnitřek) a přehneme a přilepíme růžky.


 Když máme hotovo, ohneme a přilepíme všechny přesahy. Pokud nám někde papír v ohybu praskne, nezoufejte, vezměte inkoustový polštářek v některé z barev na vzoru a přetřete jím všechny ohyby papíru. Desky se pěkně orámují a poškozená místa nejsou tolik vidět.



 Otočíme opět na vnější stranu a nalepíme díl papíru určený pro hřbet, ale pozor, zatím jen v místě, hřbetu, tedy, kde nemáme jiné papíry. Přesahy máme nahoře a dole a na obou stranách desek, zatím nepřilepené. 


 Přesahy po delších stranách podlepíme oboustrannou lepicí páskou (ale drží i lepidlo z rolátka), desky zavřeme jako knihu a teprve teď přilepíme oba delší přesahy. Desky pak mají snahu trochu trčet v téhle poloze, ale toho se nebojte. Otevírat na plocho je už stejně úplně asi nebudete.


 Otočíme na vnitřní stranu, nastřihneme přesahy papíru na hřbetu podle rýh hřbetu a přilepíme napřed střední nejširší část, pak přizvedneme desky, jako bychom je chtěli zavřít a přilepíme i menší kousky přesahu. Díky tomu se nám hřbet nikde nekrčí.


 Pokud chcete vnější desky zdobit něčím skrz, například hřebíčkem či svorkou, je teď ta nejlepší chvíle. Teď stejným způsobem jako jsme lepili hřbet z vnějšku přilepíme i krytí vnitřku. Vezmeme si ozdobný papír, který jsme si už na začátku ustřihli na rozměr 29 x 19 cm a nalepíme ho napřed na hřbet, pak přizvedneme strany a dolepíme po celé šířce. Když pak desky otevíráme a zavíráme, nesmí nám nikde tahnout.


 Do hřbetu vyrazíme 3 dírky a usadíme průchodky, já je dávám 2 cm od horního a dolního okraje a doprostřed.


 Desky máme hotové a dáme stranou. Papíry na vnitřní listy si ustřihneme na výšku 20 cm a šířku 11,5 + hřbet (vždy aspoň o 4 mm užší než předchozí) + 11,5 cm. Já dávám 8 papírů (u téhle šíře hřbetu je to maximum), to je 16 listů pro stužky a začínám u hřbetu o šíři 5 cm. Papíry pak mám tedy široké 28 cm, 27,6 cm, 27,2 cm, 26,8 cm, 26,4 cm, 26 cm, 25,6 cm a  25,2 cm. Z každé delší strany odměříme 11,5 cm a vyznačíme rysku pro přehyb hřbetu. Listy tedy budeme mít stejně široké i vysoké jen hřbet se nám zužuje, což umožňuje, že se nám stužky pohodlně vejdou do alba a album se pak nedoformuje. Doporučuji si listy označit čísly jak půjdou za sebou, aby jste pak při skládání nemuseli hlídat, který jste jak široký naměřili.


 Když máme nastříháno, přehnuto a seřazeno, vyznačíme na prvním a posledním listu místo pro průchodky, stejně jako na deskách a vysekneme. 


 Průchodky dáme jen do listu s nejužším hřbetem, tedy toho, který bude uprostřed. Ostatní nebudou šitím namáhány, tak není potřeba a dělalo by to neplechu.


 Když máme hotovo listy v hřbetu slepíme k sobě od nejužšího do nejširšího a celé pak vlepíme zase pouze v hřbetu do desek. Hlídáme si při tom, aby nám dírky pěkně zůstaly v zákrytu a byly průchozí.


Vezmeme si 2,5 metru voskované šňůrky a korálek nebo přívěsek, pokud hřbet takto zdobit nechcete udělejte v půlce pořádně velký uzlík. 


 Pokud chcete zdobit, navlékněte korálek nebo přívěsek do půlky šňůrky a zajistěte 2 uzlíky, korálků můžete dát kolik chcete. Pokud se šňůrka při navlékání třepí a nejde použít větší jehla, sestřihněte šňůrku na šikmo a namočte do lepidla (např. Herkules, Diamond Glaze nebo Glossy accents), jemně o papír otřete přebytečné lepidlo a nechte zaschnout. Špička pak ztvrdne, po prošití celého alba ji můžete odstřihnout.


Každý zajistíme 2 uzlíky.


A jdeme sešívat. Vezmeme album a oba konce šňůrky prostrčíme zvnějšku prostřední průchodkou dovnitř.


 
Od tamtud pak spodní zase ven. 


 Šňůrky vedeme k střední průchodce a zajistíme za korálky uzlíkem.


 Pak pokračujeme k vrchní, prošijeme zvnějšku dovnitř a pak prostřední zase ven. 


 Zajistíme opět uzlíkem.


 Na šňůrku navlékneme knoflík, jako bychom ho přišívali a buď zajistíme uzlíkem nebo necháme být, mě drží jen tak.


 A máme hotovo. Album zavřeme, šňůrku obtočíme jednou kolem alba a pak několikrát kolem knoflíku a drží.


 Teď už jen uskladnit stuhy. Buď můžete udělat jeden větší prostor na každé stránce. Necháte si 1 cm z delších stran a stříhnete z kratší strany do hloubky asi 2 cm. Neodstřihávejte po délce, jen přehněte a přilepte. Můžete pak dávat jak míň širších stuh nebo víc užších vedle sebe. 


 Pokud chcete mít stužkalbum pěkně upravené a máte svůj stálý sortiment stuh doporučuji si s tím trochu vyhrát. Vypadá to pak o dost lépe a upraveněji. Opět necháme po delší straně 1 cm a pak stříháme do hloubky asi 2 cm prostor na stužky s tím, že počítáme šířka stuhy + 1-2 mm, pak 1 cm mezera (neohnutý kus listu) a další místo na stuhu. Vypadá to jako hřeben nebo hradby.


 V obou případech pak na přilepený ohyb nalepíme kousek stuhy buď oboustrannou lepicí páskou nebo rolátkem, stuhu navineme na list, hezky nám sedí v těch nastřihaných částech  a druhý konec zajistíme špendlíkem. Zkoušela jsem různé metody na uchycení (washi, izolepu atd.), ale špendlík drží nejlépe a nejsnadněji jde odstranit když stuhu potřebujete. 


 A hotovo. Mě se do stužkalba vešlo 70 různých stuh cca 1- 1,5 cm širokých.



Přeji příjemné tvoření a doufám, že se pochlubíte na mail.

Komentáře

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsem si ušila peněženku

Kraftove vanoce